
Verschil tussen leasing en renting
Leasing is een begrip dat niet meer uit de samenleving weg te denken is. Maar wat is leasing van wagens nu precies? En wat is het verschil met renting? Beide begrippen worden zo vaak door elkaar gebruikt dat het moeilijk wordt om door het bos de bomen te blijven zien. Het betreft vooral een boekhoudkundig onderscheid. Een overzicht.
Leasing
In een leasingcontract gebeurt een maandelijkse kapitaalaflossing (incl. intresten) door de huurder. De juridische eigenaar is de leasingmaatschappij. Daartegenover staat dat het bedrijf de economische eigenaar is. De wagen komt dus op de balans van de klant, en er volgt met andere woorden een verhoging van de schuldgraad van de onderneming. De maandelijkse facturen zijn kapitaalaflossingen met interest. Op het einde van het contract is er een restwaarde van maximum 15% van het investeringsbedrag. Het volledige beheerrisico ligt bij het bedrijf.
Renting
In het geval van renting krijgt de klant een huurcontract met vooraf gedefiniëerde looptijd, aantal kilometers en prijs. In tegenstelling tot de klassieke "leasing", wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen juridisch & fiscale eigendom. De verhuurder, dus de leasingmaatschappij, blijft eigenaar van de wagen. Bijgevolg komt de wagen niet op de balans van de klant, en is er ook geen verhoging van de schuldgraad van de onderneming. De maandelijkse facturen zijn onkosten. Qua aankoopoptie en beheersrisico binnen de "renting"-formules onderscheiden we operationele renting van financiële renting.
Operationele vs Financiële renting
Wat kan je van ons verwachten? Van Mossel Westlease is gespecialiseerd in operationele renting en financiële renting.
Operationele renting wordt in de volksmond vaak "operationele leasing" genoemd, maar door het hierboven geformuleerde boekhoudkundig verschil, is de enige correcte benaming "operationele renting". Hierbij is er geen aankoopoptie aan het einde van het contract, en geen enkel beheersrisico voor de klant. Het betreft een "all-in" oplossing waarbij ook onderhoud, verzekering en alle taksen inbegrepen zijn. Bij financiële renting is er wel een aankoopoptie aan het einde van het contract, deze bedraagt minimum 16% van het investeringsbedrag. De klant staat zelf in voor het onderhoud van de wagen, dus het volledig beheersrisico ligt bij de klant.
Operationele renting
- Huurcontract met vooraf gedefinieerde looptijd, aantal kilometers en prijs
- Eigenaar: verhuurder
- Wagen komt niet op de balans van de klant m.a.w. geen verhoging van de schuldgraad van de onderneming
- Maandelijkse facturen zijn kosten
- Geen aankoopoptie aan het einde van het contract
- Geen beheerrisico voor de klant
Financiële renting
- Huurcontract met vooraf gedefinieerde looptijd en prijs
- Eigenaar: verhuurder
- Wagen komt niet op de balans van de klant m.a.w. geen verhoging van de schuldgraad van de onderneming
- Maandelijkse facturen zijn kosten
- Aankoopoptie aan het einde van het contract: min. 16% van het investeringsbedrag
- Volledig beheerrisico ligt bij de klant
Financiële leasing
- Leasingcontract: maandelijkse kapitaalaflossing (incl. intresten) door de huurder
- Eigenaar – juridisch: leasingmaatschappij / Eigenaar – fiscaal & economisch: klant
- Wagen komt op de balans van de klant m.a.w. verhoging van de schuldgraad van de onderneming
- Maandelijkse facturen zijn kapitaalaflossing met intresten
- Restwaarde aan het einde van het contract: max. 15% van het investeringsbedrag
- Volledig beheerrisico ligt bij de klant